2015. augusztus 14., péntek

Paradicsom szárítása, lépésről- lépésre - Drying tomatoes, step by step

Minden ideális a paradicsom szárításához!

Tavaly elmaradt, a készletek kimerültek. A paradicsom gyönyörű, az időjárás ideális. A paradicsom száraításához. Máshoz nem annyira...
Most a piacon vettem a paradicsomot. Nekem is terem, de csak néhány tő van, az is inkább csak a napi fogyasztásra elegendő. Minden tő más- más fajta. Szép, gönyörű, kicsi sárga körte alakú, nagy szeldelt sötétpiros, ragyogó cinóber paprika alakú, és egy fehér. Egyik finomabb mint a másik!
Nincs az az egyen méretű Holland, paradicsomnak látszó plasztik paradicsom ami felvenné a versenyt egy kicsit dudoros, féloldakas frissen szedett, napmeleg paradicsommal! 
A málna az oka, hogy kevés paradicsomot ültettünk. Gyenge kezdés után megtáltosodott. Rengeteget termett, rengeteg sarjat hozott és komolyan terjeszkedik. A paradicsom rovására.
Szóval, pénteken a piacon egy idősebb asszonytól vásároltam a paradicsomot. Emlékezett rá, hogy szerdán is nála vettem 5 kg-t. Kérdezte, hogy mit csinálok vele, befőzöm? Mondtam, hogy szárítom. Kérdezte, hogyan csinálom, Ő is gondolt már rá, mert rengeteg a paradicsom  a kertjében, nem győzi befőzni...
Megnéztem a neten, mit találok erről. Elég sok mindent. 
Most megmutatom én hogyan csinálom. Nem azért mert csalhatatlan szakértő vagyok. Amit erről tudok, tapasztalatból tudom.

Szép érett paradicsomra lesz szükség.
Ne legyen túlérett, mert az megerjed, fekete pacaként szétterül.
Nyolcrészre szoktam vágni, persze a nagyon nagyokat még tovább darabolom. Igazság szerit igyekszem közel egyformákat válogatni. 
Olvastam, hogy magozzuk ki, nyomjuk ki a levét, mert így jobban szárad. Én nem szoktam.
Sütőpapíros tálcákra rendezem.

Tüllel vagy gézzel letakarom, még csipeszeket is teszek rá. A szellő miatt. A tüll a jobb, mert az púposra lehet rendezgetni. Így a legyek és muslicák nem tudnak a paradicsomon masírozni. 
Tűző napra teszem, a Nap járásához igazodva költöztetem is a tálcákat.

Az első nap után kicsit összemegy, megszárad a teteje.
 3. nap.
 5. nap.

Az 5. napon elkészült. 
Persze közbejöhet az esős idő. Ahogy most is. Nincs más választás be kell tenni a sütőbe. Alacsony hőfokon, 50-60 fokon, kicsit nyitott sütőajtónál fejeztem be a szárítást. Időnként átmozgattam az egészet. 2 kg paradicsomból ennyi lett, nem egészen tölti meg a 0,75 l-es üveget. 8 dkg.
Ezért adják aranyért?
Végül is kb 8kg paradicsomból 50 dkg szárítmány lett.

Dobozba zártam és várja a telet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése