2013. augusztus 30., péntek

Börzsöny Múzeum, Szob

Osztálykirándulásra készülök. Térkép, internet. Aztán végigjárom az egész útvonalat, mondhatnám, végig kirándulom.  Így találtam rá egy gyöngyszemre, a szobi Börzsöny Múzeumra!
A neten csak általánosságokat találtam róla. Azt is szűkszavúan. Közben egy valódi gyöngyszem! Már, ha az ember az osztálykiránduláshoz keres programot.
De amúgy is!
Ezt az útvonalat, Szob- Zebegény- Nagymaros- Verőce- Vác, valahogy elhanyagoltam. Igen, igen, sokszor voltam Zebegényben, igen, Vácott is. Jellemzően komppal, vagy kishajóval.

Sokszor a Mária Valéria hídon is. Nos, ez az útvonal gyönyörű! A Dunakanyar csodálatosan szép. Erről a partról még szebb!
Szob maga is nagy meglepetés volt. Az út  a falu fölött megy el, így nem kanyarodtam még le róla. Nagy kár volt!  Csendes, virágos, barátságos szép kis falu.  Már- már idillinek tűnt. Különösen, hogy többen ránk köszöntek az utcán!
Szob a kirándulásunk első állomása lesz. A Börzsöny Múzeumot kerestük. Mivel Esztergom felől érkeztünk (nem Vác-Budapest felől) nem igazán találtunk útbaigazító táblát. Van, van, de azok a másik irányból láthatóak. Ezért hát bebolyongtunk az egész falut. Nagyon élveztük!
A  Börzsöny Múzeum a templom mellett található, csak nekem nem sikerült egyből rátalálnom. 
Megvan benne minden. Egy kis kövület, egy szobára való neolitikum...
 egy szobányi népművészet...
A "pincében" természettudományos gyűjtemény található. Rengeteg pillangóval és kövülettel...
szebbnél- szebb növényrajzokkal. A diaporámákban a Börzsöny élővilágával.
Ami remekül azonosítható.
Az udvaron, a tornácon néprajzi kiállítás ...
 ... és néhány modern szobor. 
Innen nyílik egy berendezett szoba is.

Ha ez még mind nem lenne elég, a padlástérben kortárs művészeti tárlat látható, a zebegényi szabadiskola tárlata.
Mindenből egy kicsi! Mire lankadna a figyelem, mire bele unnának a gyerekek, már egy egészen más, új tárlat kerül elénk!
És ha, ez sem lenne még mindig elég, nagyon kedvesen, szolgálatkészen fogadtak minket!
Remek volt! Mindenkinek ajánlom!

1 megjegyzés: