2012. július 20., péntek

Nagy felfedezések a kiskertben- Great discoveries in the small garden

2012. július 20.


Nő, nő, nődögél a paradicsomerdő! A többi növény is, de az nem meglepetés. Szomorú, de a málnák nem érzik jól magukat! Ismét kipusztult két tő. Valahogy már a telepítés sem volt sikeres. Az ősszel telepített vesszők fele sem maradt meg. Tavasszal pótoltuk, de azóta jó pár elpusztult. Igaz, amik megmaradtak teremnek- teremnek. Gondolom nem akarnak leégni!
A paradicsom meg nő, nő, nő, nő. Némelyik 40 cm-rel túlnőtte a többieket! Most 160 cm körül járnak. Ami nem akkora baj, csak erre, így nem emlékeztem. 
Most fedeztem fel a Török turbán nevezetűt. 

Turk Nuts paradicsom

80. napra érő, folyton termő, magas hozamú fajta,150-200 gr súlyú lapos fodros-bordázott, fekete- barna-lila gyümölcs, zöld vállal, kitűnő ízű.


Nagy örömömre megtaláltam a paprika alakú paradicsomot is. Igaz, álnéven ültettem.

Howard's Paste paradicsom 

Nagy termésű 10-12 cm hosszú, hegyes  paradicsom,  a súlya körülbelül 100-150 gr, nagyon tartalmas, jóízű. A forma némileg változó - leginkább egy kövér paprikára hasonlít, de vannak olyanok is , mint egy hosszúkás körte. Ez egy régi fajta, rendkívül termékeny, szárítani ideális. Folyton növő, 80. napra termő.Még van néhány tő amit nem sikerült azonosítanom. De idővel...
Emlékeim szerint sokkal több félét palántáztam. Lehet, hogy még felfedezem őket az eddig azonosítatlanok között, de lehet, hogy sikerült elajándékoznom azokat. Hát.. 
Ők pedig itt, a paradicsomerdő szorgos kis kertészei. Gondos, sor összekuszálás és dombocska építés utáni, jól megérdemelt heverészés közben.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése