2011. október 9., vasárnap

A batikolás alapjai


A batikolás réges-régi technika. Időről időre ismét felfedezzük. Nem bonyolult, csak elég nagy felfordulással jár, de megéri!

Kelleni fog:
·  vászon táska vagy pamut trikó 
·  ruhafesték (több félét is árulnak, mi Colombus ruhafestéket használtunk)
·  ecet a fixáláshoz és só
·  edények, amiben festünk
·  fakanál, kevergetni
·  spárga, műanyag kötözőzsineg is jó
·  kavicsok
·  olló
·  műanyag terítő, hogy az asztalt megvédjük
·  kötény, gumi kesztyű
·  szárító kötél
·  vasaló
A lényege az egésznek az, hogy amit bekötözünk, az nem fogja meg a festék. Ahol mégis ott is szabálytalanul, ettől lesz gyönyörű.
Ha a festés előtt beavatjuk, vagy kimossuk a festésre szánt textilt, könnyebben megfogja a festék, ha nem, akkor kicsit nehezebben. Én nem szoktam ezzel foglalkozni.( Különösen akkor nem, ha az iskolában, vagy játszóházban csináljuk.) Ha az egész anyagot festjük, a  festést a legvilágosabb színnel kezdjük. Gondoljunk arra is, hogy a festett színek hatnak egymásra, keverednek egymással. Úgy válogassuk össze a színeket, hogy szépek legyenek együtt. Ettől lesz igazán izgalmas, egyedi amit készítünk. Száradás után világosabbak lesznek a színek.
Dolgozhatunk úgy, hogy felcsippentünk egy csücsköt és ezt kötözzük be, szorosan, gondosan.
 Több ilyet köthetünk egy felületre.


Az egészet belenyomkodjuk a festékbe, míg jól meg nem szívja magát. 5-10 perc, attól függ milyen erős szint szeretnénk. Amint lebontottuk a kötözést, egy kört kapunk. Attól lesz más színű a közepe, hogy a kötözésig bele mártjuk a másik festékbe. Ha kicsit "ügyetlenek" vagyunk még szebb lesz az eredmény.
Dolgozhatunk úgy is, hogy egy kavicsot kötünk az anyag közepébe, körbe kötözgetjük és így kötözgetjük tovább,  egy-egy sáv szabadon hagyásával.
Ezt is befestjük, kinyomkodjuk. Azt a részt amit sárgán szeretnénk hagyni alaposan bekötözzük. Bemártjuk a sötétebb festékbe, ameddig a másik színt szeretnénk. A végeredmény igazán szép lesz!

Talán a legegyszerűbb, ha csomót kötünk a táska, póló  sarkaira és így festjük be,  majd a csomókat a másik színbe mártjuk. Kicsomózva haránt irányú mintát kapunk.


Szintén haránt irányú mintát kapunk ha egyszerűen az egyik sarokból indulva kötözzük be az anyagot nem nagyon sűrűn, de szorosan. Ezt is befestjük amit sárgán szeretnénk hagyni azt ismét átkötözzük és így tesszük bele a következő színbe.Ezután lebontjuk a kötözést, széthúzogatjuk és kiakasztjuk száradni.
Száradás után vasaljuk ki. 


A mosással vigyázzunk! Langyos vízben lötyköljük ki. 4-5 mosás után mosódik ki a felesleges festék. Gépbe ne tegyük különösen az elején ne. Saját magát is össze fogja.
Sooldalú, remekül használható technika. Pl iskolai dekorációhoz, pólóhoz.


5 megjegyzés:

 1. Mindegy hogy milyen festéket használunk vagy van külön hozzzá speciális festék???

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gondolom bármelyik textil festék megfelelő.
   Én Colombus ruhafestéket használok. A gyártótól veszem, mert itt a környékünkön alig- alig tartják az üzletek. Az ára és a színválaszték is megfelelő.

   Törlés
 2. Az ecetet és sót mikor és hogyan kell alkalmazni a folyamat során?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A festéket fixáljuk vele. Meleg vízben feloldom a fetéket, akkor keverem bele a sót és az ecetet. Mint a tojásfestékbe.

   Törlés
 3. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy a columbus festéket milyen arányban keverjem a vízbe? Egy tasak elég, és ezt mennyi vízben oldjam fel? Illetve, akkor főzni ezt nem kell, elég ha 10-15 percig benne hagyom, ahogy írtad (sóval és ecettel?) köszönöm a választ előre is!

  VálaszTörlés